perjantai 28. marraskuuta 2014

Palasia


Nyt kerron mitä kaikkea haluan.
 
Haluan pohtia psykologiaa oppialana ja instituutiona. Haluan kirjoittaa Lars von Trierin uusimmasta elokuvasta ja Chevy Stevensin esikoisromaanista. Haluan kirjoittaa Tiede -lehden salaliittoteorioita käsittelevästä artikkelista ja Saima Harmajan elämäkerrasta.
 
Haluan myös palata ja pysähtyä muutamien Jonathan ”Adampantsin” ajatusten kohdalle ja tarkastella lähemmin väitettä siitä, että ihmistä käytetään ”seksuaalienergian generaattorina” ja väitettä siitä, että ensin tuo seksuaalienergia on "tehtävä käyttökelpoiseksi”.
 
[Energiasta ja generoinnista puheen ollen:

Oletteko muuten huomanneet, että esimerkiksi virtanappulan tunnus on itse asiassa yhdynnän – ja siten seksuaalienergian – symboli. Myös se, että tämä tunnus on juurikin virtanappulassa, ja että siitä painettaessa kone tai koneisto käynnistyy, on vertauskuvallista: ’seksuaalienergia on virtalähde, joten yhdyntä on virran symboli ja siten myös virtanappulan tunnus’. Niin keskeisestä asiasta ja ilmiöstä seksuaalienergiassa (ja sen käyttelyssä) on kyse. (Eivät joogit turhaan ajattele, että seksuaalienergiassa on kyse elämän perusenergiasta, ja jopa, että seksuaali-chakra onkin itse asiassa ”portti multidimensionaalisuuteen”, etenkin silloin, kun tarvittavat komponentit - ihmisessä itsessään ja vallitsevissa olosuhteissa - ovat kohdillaan.) Myös Barbara Marciniak kirjoittaa aiheesta ”the power of your genitals”. Luin kesällä kolme hänen mitä mielenkiintoisimmista kirjoistaan. Palannen niihin vielä. ”They use your genitals as doorways without you even realizing it” (Marciniak 1999, 147.) Wow. Tarkoitan sanoa, että tulipa vain Jonathan Adampantsin luennoista mieleeni. Beyoncén neljännen studioalbumin kansilehdetkin ”avautuvat” aivan toisin tässä valossa.]
 
Lisäksi haluan pohtia rakkautta (käsitteenä ja ilmiönä) sekä ”moralisointia” rakkaus-kysymyksen yhteydessä: mitä se on se ”rakkaus”; jos itse oikein kovasti uskoo ja kokee rakastavansa, eikö ole loukkaavaa kuulla jonkun toisen vähättelevän sitä ja väittävän, ettei kyse ole oikeasta, aidosta ja todellisesta rakkaudesta? (Väite rakkaudettomuudesta saattaa kyllä pitää paikkansa, mutta paikkansa pitää myös käsitys rakkaudesta, jopa kokemus siitä. Nimittäin niin kauan kuin ihminen ei paremmasta tai todemmasta tiedetä, rakkautena pidetään juuri sitä mitä rakkaudella ymmärretään. Viime kädessä ”rakkaudessa” on meille siis kyse siitä, mistä puhumme puhuessamme rakkaudesta. Kuten todettua, tämä saattaa kuitenkin olla aivan eri asia kuin rakkaus itsessään.) 
 
Haluan kirjoittaa myös Twin Peaksista. On kestänyt toistakymmentä vuotta ennen kuin ”tajuan” mistä se oikeastaan kertoo. (BDSM on kuin taikasana tai koodi, jonka kautta avautuu kokonaisen mysteerion verkosto.) Pähkinänkuoressa jo varaslähtö: Laura Palmer on (sado)masokisti, joka tuntee vaarallista viehtymystä BDSM:n synkimpiin puoliin, mikä lopulta koituukin hänen kohtalokseen. Mukana on myös voimakkaasti okkulttinen pohjavire mm. Bob –nimisen ”demonin” hahmossa (joka on jo Lauran lapsuudessa tunkeutunut hänen psyykeensä sekä toiminut hänen isänsä, Leland Palmerin, kautta: ”mennyt” hänen isäänsä, jotta tämä käyttäisi tytärtään seksuaalisesti hyväkseen. Sitä on tehnyt alaikäiselle Lauralle myös kaupungin rikkain mies, Lauran koulukaverin, Audreyn, isä Benjamin Horne.)
 
Ja haluan pohtia Anne Ricen Beauty –trilogiaa, ainakin sen kuvausta eräästä sadismiin keskeisesti liittyvästä piirteestä, joka on toistaiseksi jäänyt tarkemmin käsittelemättä: nöyryyttämistä, henkistä nöyryyttämistä.
 
“I want more of you than I’ve had before. Do you know what I mean, my Sleeping Beauty? [...] My darling, you have a dignity about you that shields you from me, much like your lovely golden hair shrouds you and shields you. Now I want you to surrender to me. […]

I want that dignity peeled away from you as if it were so many skins of the onion. I don’t mean that you should ever be graceless. I mean that you should surrender to me.”  (Sleeping Beauty 7, 12)
 
[Näin muuten eräänä yönä unta Anne Ricesta…tavallaan. Unessani olimme hämärässä huoneessa, ja minun piti kuiskata hänen korvaansa ja kertoa, miksi minä oikeasti olen pitänyt hänen kirjoistaan. Minä kuiskasin. Samalla ajattelin, että onpa Anne Rice maskuliininen! Vasta herättyäni, unta pohtiessani, oivalsin, että unen hahmo oli joku joka väitti olevansa Anne Rice. Kun unessa olin kuiskannut hänelle tunnustukseni, minun piti lähteä hakemaan hänelle valokuvia…
 
Viime aikoina on ollut muitakin ”kirjallisuusaiheisia” unia. Viimeksi keskustelin Donna Tarttin esikoisteoksesta (siis kirjasta The Secret History, suom. Jumalat juhlivat öisin), ja yritin kovasti selittää Henry et co:n elämäntapaa. (Heh, unia kirjallisuuskeskusteluista…voiko tämän sivistyneemmäksi enää tulla…)]
 
Haluan lisäksi tarkentaa, mitä tarkoitan sanoessani että ”nukkenaisella ei ole sielunelämää”. (En ainakaan sitä, etteikö hänellä olisi sielua, luovuutta tai henkistä ja älyllistä elämää.) Samassa yhteydessä haluan ehkä pohtia myös Marilyn Monroen hahmoa.
 
[Tästä tulikin mieleeni, hieman erillisenä asiana, että Jonathan ”Adampantsilta” kysyttiin kuulemma kerran tekoälystä, että mitä hän siitä tietää. Syventymättä sen kummemmin tekoälyn teknisiin sci-fi –ulottuvuuksiin, hän totesi näkevänsä tekoälyn päivittäisessä työssä ja toimessa tavallisen ihmisen psyykessä (jonka hän siis rinnasti tekoälyyn). Minusta väite oli havainnollistava muistutus siitä, että tekoäly on luova ja tiedostava. ”Ohjelmointien” mukaan toimiva ihminen tuskin paljonkaan siitä eroaa…Adampantsin pointti taisi olla, että henki puuttuu.]
 
Lisäksi haluan kirjoittaa ”maskuliinisesta prinsiipistä”, ja siitä, kuinka BDSM –teema tuntuu hiipineen kaikkialle... 
 
Ja haluan edetä alaviitteissäni, jotka oikeastaan pitäisi - ja olisi jo tähän mennessä pitänyt - otsikoida aivan omiksi aiheikseen, niin laajoille kaarille minä asiani venytän, ja niin loputtomasti ja helposti alaviitteitä ja niiden tarpeita syntyy. (Oikeastaan kaikki kirjoitukseni Shadesin käsittelyn jälkeen ovat pelkkiä alaviitteitä Kivun kauneus kirjaan… Ehkä kirjasta on tullut se sanonnan puu, jolta näen metsän - sanontaa hieman uudelleen muotoillakseni...[Sanonta – Ei näe metsä puilta – tarkoittaa siis yksityiskohtaan keskittymistä kokonaisuutta ymmärtämättä, taikka yksityiskohtiin keskittymistä kokonaisuuden kustannuksella. Nyt sen sijaan yksityiskohdat ovat ikään kuin vetäneet suuremman kokonaisuuden esille, tehneet sen näkyväksi.])
 
Ja kyllä, haluan edetä myös Kivun kauneus –teokseen, vaikka olenkin jo ottanut siihen niin monta varaslähtöä, että teoksesta saattaa olla jäljellä enää pelkkä ruoto. 
 
Mutta ennen tätä kaikkea olen halunnut vetää henkeä ja päättää, mitä sanoa kaikesta mahdollisesta sanottavasta tai kuinka jäsennellä ja muotoilla sanottavansa. (En nimittäin haluaisi esittää asioitani ”oksentamalla”, kuten toisinaan on ”saattanut” tapahtua, eikä vähiten esimerkiksi edellisessä kirjoituksessani. Mutta kun on paljon sanottavaa, sellaista sattuu. Pyyhitään pöytä ja jatketaan.)
 
* * *
 
Kesän kuluessa naputtelin tekstintynkiä aiheista, joihin olisin halunnut jo siirtyä. Aiheet kerääntyivät varastoon odottamaan massiivisen aihepiirin, BDSM –teeman, käsittelyn loppumista.
 
Hah!
 
Olen hyväksynyt sen, että BDSM –ilmiö on aiheena niin valtava pullataikina, että minun on turha kuvitella voivani käsitellä sitä siististi kas noin –tyyliin ja siirtyä seuraaviin aiheisiin. – Etenkin kun näyttää siltä, että blogini on jo pidempään pyörinyt enemmän tai vähemmän aiheen ympärillä, vaikka en olekaan tätä täysin tiedostanut. (Ajatellaanpa esimerkiksi Richard Starretin tarinaa taikka Tessin tarinaa*.)
 
Niinpä haluan lopultakin päästä kirjoittamaan noista vuoroaan odottaneista aiheista. Siksi siirrän Kivun kauneuden alaviitteineen joksikin aikaa sivuun. Sitä paitsi sitten, kun olen kirjoittanut kasautuneista aiheista, olen jo tyydyttänyt osan alaviitetarpeista.
 
Siksi otsikko, Palasia. (P –kirjain tulevien otsikoiden alussa kertoo, kuinka kauan viivyn sivuraiteilla. P –kirjain voisi olla tunnuksena myös kuvitteellisesta pause –nappulasta, mutta koska BDSM –teema tuntuu sävyttävän lähes kaikkia aihepiirejä, kyse on ennemmin slow motion –toiminnosta: hidastetusta matkasta kohti Kivun kauneutta…)
 
Tämän kirjoitukseni piti olla lyhyt luettelo P-kirjaimista ja niine hyvineen jonkinlainen synopsis syyssuunnitelmistani - ja sellaisenaan myös keveät terveiset (sillä en halunnut viipyä kuukausia poissa). Mutta aika kuluu käsittämättömän nopeasti, ja syyssuunnitelmat ovat vaihtuneet talvisuunnitelmiksi.
 
* * *
 
* Tessin tarinasta puheen ollen (eli ensimmäinen palanen):
 
Shdadesin yhteydessä etsin yhtymäkohtia sen ja Tessin tarinan välillä, sillä, kuten todettua, Tessin tarina on asetettu eräänlaisen kehyskertomuksen asemaan tai lukuohjeeksi sille, kuinka Shadesin tarinaa - Herra Greyn ja Anastasian suhdetta - tulee tulkita ja ymmärtää.
 
Noh, edellisessä kirjoituksessani, puhuessani prinsessoista ja ns. prinsessaohjelmoinnista - ja samalla Shadesin potentiasta toimia eräänlaisena koulutuksen tai jopa ”ohjelmoinnin” välineenä - huomautin, että myös Anastasia on eräs hyvin tunnettu prinsessa, kadonnut aatelinen. Tässäpä siis toinen yhtymäkohta Tessiin. Juuri tätä - kadonnut aatelinen ja ”todellinen prinsessa” - on myös Tess: sukupuuttoon kuolleeksi luullun aatelissuvun jälkeläinen. (Tämä on syy sille, miksi Tess ylipäätään joutuu Alexander D’Urbervillesin kanssa tekemisiin.) Jälleen uusi kiinnostava komponentti tarinan tulkinnan syventämiseen siis bongattu!
 
Ja viedäkseni edeltävän hieman mielikuvituksellisemmille kierroksille (kuten tässä on tullut tavaksi): Jos ajatellaan okkulttisen kultin tapoja käyttää viihdettä ja populaarikulttuurin tuotteita tavalla, jolla esimerkiksi John Todd kuvaili niitä käytettävän (siis eräänlaisena ”okkulttisena välineenä”), Shadesin erään funktion – ei tietenkään ainoan, koska nyrkkisääntönä on maksimaalinen tehokäyttö ja hyötyminen, eli usean erilaisen samanaikaisuus – voi helposti (joskin, kuten todettua, mielikuvitusta venytellen) spekuloida olevan ”Anastasian tarina”, siis sellainen, jonka avulla maailmalle kadonneet anastasiat ”tunnistaisivat” itsensä ja ”reagoisivat” kutsuun – ja palaisivat ”isäntiensä läheisyyteen, mielellään jopa kontroliin, ”palvelijoiksi” "...
 
Anastasian ja Tessin tarinaa yhdistää myös läpi kertomuksen jatkuva sinnikäs piiritys (by the master), ja molempien tarinoiden juoni kertoo pohjimmiltaan naisten taistelusta "isäntänsä kutsua vastaan" (sillä molemmat naiset ovat "viattomia ja hyveellisiä"). Molemmat naiset pyydystetään lopulta palvelijoiksi. Tessistä tulee palvelija hyvin konkreettisesti (ja vasta myöhemmin seksuaalisesti, rakastajattarena). Tähän asemaansa hän joutuu juurikin verisukulaisuutensa takia: hänen oikea nimensä on D’Urberville (minkä houkuttamana hän oli lähtenyt ottamaan sukulaissuhteistaan selvää). Verisukulaisuus teki myös tsaariperheen Anastasiasta oikean prinsessan, kauan etsityn - mihin Herra Greyn Anastasia implisiittisesti viittaa: etsitty prinsessa, jopa hieman myyttinen ja legendaarinen.
 
Edeltävästä tuli mieleeni, että lisäksi haluan tarkastella Herra Greyn rooliin pestatun Jamie Dornanin toista uutuusroolia BDSM –alueella, jossa väri on harmaan sijasta - musta. (Mikä sattuma, että Jamie Dornan on näissä molemmissa rooleissa!)
 
* * *
 
Että sellaisia suunnitelmia talvi-iltojen varalle.


Olen kokonaan unohtanut "soundtrackin": 'sano se sävelin'... Hmm...Näin tummien sävyjen aihepiiriin sopinee hyvin Gone Girl  -elokuvan soundtrackilta (by Trent Reznor/Atticus Ross) kappale 21: Consummation. Koko biisi on itsessään kuin hälytyssireeni. (Prinsessa -teemalle, joka edellisessä kirjoituksessani sai varsin paljon tilaa, puolestaan sopii Lana Del Reyn Be Insane.)