torstai 20. huhtikuuta 2023

Brian's play

Seuraavana on vuorossa Brian.

Run Away from the Sun - Ville Valo 
 
    Let me hold you 
    And dream of a life
    We belong to another world
    Run away from the Sun, to me
 
    Disappear with me, love
    Dive into the dark...
    Run to me.
 
 
Brian Moserin salaisuus on ensimmäisen tuotankokauden kantava juoni. Pelkästään sen tiedon äärelle pääsy, että kyse on Brianin salaisuudesta, on kantanut ensimmäistä kautta pitkälle. Hän on mysteeri, jonka kuoren alta paljastuu uusia mysteerejä (ja uusia kuoria).

Brianin varjo lankeaa sarjan ylle heti alussa. Emme kuitenkaan tiedä pitkään aikaan, että hän on varjonsa kautta läsnä. Hän itse saapuu näyttämölle vaivihkaa sinne sujautettuna (kuten useat muut sarjan keskeiset hahmot myöhemmin). Brian on Rudy Cooper, valkotakkinen proteesiasiantuntija, joka häärii sairaalavuoteen äärellä lähes statistina. Ainoa vire, josta juonta lähdetään hänen henkilönsä ympärille punomaan, on hänen silmäpelinsä Dexterin siskon, Debran kanssa. Mikään ei varoita katsojaa siitä, kuka ja mitä tuo "Rudy" on miehiään.

Heti sarjan alussa Dexterin ryhmä tutkii poikkeuksellisia murhia, jotka pian paljastuvat sarjamurhaajan tekosiksi. Murhien erityiset ja taidokkaat piirteet herättävät Dexterin mielenkiinnon; hänessä sykähtää toive siitä, että hän seuraa mestarin kätten töitä ja voisi oppia jotakin itseään paremmalta. (Läpi sarjan Dexterissä elää kaipuu saada tietää sarjamurhaamisesta enemmän, oppia paremmin. Tätä "itsetuntemus" hänelle tarkoittaa.) Myös tämä taidokas sarjamurhaaja, lempiminemltään Ice Truck Killer, näyttää iskeneen silmänsä Dexteriin, sillä Dexter löytää kotoaan merkkejä Ice Truck Killerin käynneistä.

Dexter on innoissaan. Hänestä murhaajan jättämät viestit ovat ystävällisiä ja kysyvät: 'Wanna play?'. Kyllä, kylmähermoinen sarjamurhaaja Dexter haluaa leikkiä. Kerrankin hänen tasoistaan leikkiä. 
(Tässä kuultaa se mustan huumorin vivahde, joka leimaa etenkin ensimmäistä ja toista tuotantokautta ja yltyy parhaimmillaan farssiksi. Myöhemmin tyyli - tai sarjan/Dexterin identiteetti - löytyy ja sävy vakavoituu.) 
Ice Truck Killer on antagonisti. Eikä kuitenkaan ole. Tämä kuvastaa paradoksia, joka Dexterillä on oman pimeytensä kanssa; Dexterille pimeys ei ole vihollinen vaan tunnustettu osa häntä itseään, jota hän ei edes yritä tukahduttaa (itseltään). "Has to happen."

Dexter huomaa siis paljastuneensa: joku näyttää tuntevan hänet - ja Dexter pitää siitä. Yhdessä molemmat sarjamurhaajat leikkivät rosvoa ja poliisia muilta näkymättömissä, tutkan alla. Kasvottoman leikkitoverin mysteeri kiehtoo, ja Dexter kuvittelee tälle toinen toistaan loistokkaampia ominaisuuksia kuin idolille konsanaan; Ice Truck Killer on varmasti joku, jota Dexter voi katsoa ylöspäin. Unelmat lässähtävät ja pettymys on suuri, kun selviää, että murhaaja onkin siivottomasti asuntovaunussa asusteleva nuorimies. - Paitsi ettei ole.

Oikea Ice Truck Killer on juuri niin taitava ja hienostunut kuin Dexter on uumoillut - ja lähempänä kuin Dexter arvaa. Ennen kuin sarjamurhaajan henkilöllisyys selviää Dexterille, hän on nauttinut tämän kanssa jo monet oluet, keskustelut ja ajomatkat pimeän yön halki. Vasta kun hänen siskonsa on aikeissa avioitua Ice Truck Killerin kanssa, pavut levitetään.

* * *

Brian Moser on Dexterin isoveli, joka koki varhaislapsuudessaan Dexterin kanssa saman trauman. Kukaan ei kuitenkaan ottanut Briania suojiinsa tai opettanut hänelle Harryn koodia, joten Brian kasvoi pimeään mittaansa oman luovuutensa ja eloonjäämisvaistonsa varassa - heti mielisairaalasta vapauduttuaan. Tarinan mukaan juuri traumaattisen kokemuksensa institutionalisointi teki hänestä väkivaltaisen psykopaatin. (Jälleen lausutaan siis eräs näkemys psykopatian alkuperästä: poikkeuksellisen huono alku, sen erittäin puutteelliset käsittelytavat, ja haitallisia tendenssejä ruokkiva tai niiden suhteen välinpitämätön ympäristö.)

Brianin elämällä on yksi päämäärä: löytää veli, Dexter. Sen saavutettuaan hän eläisi tämän kanssa: yhdessä he jakaisivat saman alkuperän (järkyttävän trauman; sen aikaansaaman kokemuksen ja ymmärryksen) ja saman pimeän tarpeen; he tuntisivat toisensa ja jakaisivat elämäntavan. Tämän pyrkimyksen ympärille Brian on rakentanut kulissielämän, jossa elää surmaamansa miehen, Rudy Cooperin, nimellä.

Brian on käärme, joka luikertelee tiensä päämääriin ja tuntee ylivertaisuutensa. Hän esimerkiksi hoitaa kirurgina omaa uhriaan, ja ryhtyy suhteeseen Dexterin kasvattisisaren kanssa vain päästäkseen lähemmäs Dexteriä. (Ajatuksena on surmata kasvattisisar yhdessä Dexterin kanssa, myöhemmin.) Hän on kutsunut Dexteriä jo pidemmän aikaa jättämällä murhapaikoille ja muualle Dexterin ympäristöön vihjeitä, jotka vain Dexterin huomaa. Niin: hän murhaa päästäkseen lähemmäs Dexteriä. 'I did it for you'...

Kuten Dexter, myös Brian on oppinut kätkemään pimeät tarpeensa. Hän ei kuitenkaan utilisoi niitä kenenkään tai minkään hyödyksi (ellei viehtymystä proteeseihin ja kirurgiaan pidetä sellaisena - tai tarvetta hiljentää mahdolliset todistajat). Brian murhaa kauniita prostituoituja, joten hänen tarpeensa on seksualisoitunut. (Vai murhaako hän heitä vain Miamissa, Deterin takia? Sikäli, että nämä murhat ovat pyrkimys päästä lähemmäs Dexteriä, ei ole syytä olettaa, ettän seksuaalimotiivi rajoittaisi Briania.)

Kaiken pimeyden keskellä on kuitenkin käsi, poikkeus säännöstä. Vivahde inhimillisyyttä. Selviää nimittäin, että Brian on säästänyt erään prostituoidun syystä, että tällä on proteesikäsi. (Proteesi on edustanut kärsimystä, koettua vammautumista. Jotakin sellaista, mihin Brian on voinut jollakin tasolla samaistua. Edes hetkeksi. Kenties viehtymys proteeseihin ilmaisee kaipuuta eheyteen, myös omassa ihmisyydessään? Ja silti jokainen täydennys on parhaimmillaankin keinotekoinen kopio, pelkkä halu eheyteen. What's gone is lost forever.) 
 
Brian oli maalannut naisen proteesikäden kynnet eri väriellä - tapa, jonka prostituoitu oli sittemmin omaksunut, ja joka myöhemmin johtaa Brianin jäljille. Sen seurauksena Brian palaa alkuperäiseen suunnitelmaansa, prostituoidun varalle valittuun. 
 
Käsi palaa tarinaan myöhemmin. Se varastetaan todistuaineiston seasta, ja siitä tulee koston väline. - Ja jälleen esine, jolla syyllinen tunnistetaan. (Tuo käsi on symboli, jota on syytä tutkia tarkemmin, mikäli perehtyy sarjan symboliseen kerrostumaan.)

Toisin kuin Dexter, Brian ei koskaan sulkenut lapsuudentraumaa mielestään. Samasta syystä hän on myös suoraviivaisempi, kylmempi ja julmempi, vaarallisempi: hän ei sulje mielensä pimeitä huoneita koodien taakse. (Brian on siis enemmän psykopaatti kuin Dexter.)

Siksi Brianista tulee myös Dexterin muisti, jonka kanssa Dexter palaa lapsuudenkotiinsa (perustrauman äärelle). Sinne Brian on järjestänyt rituaalin, ulkoisesti Dexterille hyvin tutun mutta sisällöltään täysin poikkeavan. Wanna play valkenee: nyt palattaisiin siihen mikä jäi lapsuudessa kesken, ja isoveli määrää leikin nimen. Tapahtuman tarkoitus on yhdistää veljekset ja poistaa välikädet. Dexter on asetettu vedenjakajalle: valitako oma veljensä vai kasvattisisarensa; elääkö täydessä tunnustuksessa alkuperästään vai kätkien se? 

Valinta on Dexterille helppo; hän on tehnyt valintansa kauan sitten; hän on kasvanut toisenlaiseen valintaan. Niinpä hän surmaa veljensä, hänet, joka edustaa huonoja, liian vaarallisia ja merkityksettömiä valintoja. Problem solved.

Tämä surma kuitenkin käynnistää Dexterissä suruajan, joka hänen on kahlattava yksin ja kätketysti. (Dexterillä ei tietenkään ole ketään kelle kertoa, että Ice Truck Killer on saatu kiinni ja että se oli hänen oma veljensä, jonka hän joutui surmaamaan veljen häikäilemättömyyden takia.) Veljen mukana Dexterin elämästä lähti ainoa ihminen, joka todella tiesi mitä hän on käynyt läpi, joku jolle Dexter saattoi paljastaa itsensä, joku joka todella tunsi hänet.

Vai tunsiko sittenkään? Veljen Dexteriä varten pykäämän rituaalin äärellä Dexterille valkeni, että veli ei sittenkään tuntenut häntä, ei oleellisimmilta osin lainkaan; hän, Dexter, ei koskaan voisi surmata ketään sellaisin perustein, kaikkein vähiten kasvattisisartaan. (Veli on voinut tuntea Dexterin vain kuten on tuntenut itsensä; veli on ollut oman ymmärryksensä mittapuu - joka osoitti, kuinka toisenlainen puu Dexteristä itsestään kasvoi.) Debran hengen varjeleminen samaistuu Dexterin elämäntavan varjelemiseen, salaisuuden onnistuneeseen kätkemiseen ja elämässä pärjäämiseen. Brianin surmaaminen puolestaan samaistuu vaarallisen hillittömyyden sammuttuamiseen. Kuten todettu, valinta on Dexterille helppo, sillä Dexter toimii järjen perusteella, ei tunteiden.

Koska Brian kuitenkin on liikutellut syviä vesiä ja veljellä on erityinen paikka ja merkitys Dexterin, hmm, veneessä, Brian palaa sarjaan vielä kuolemansa jälkeen. Hän tulee edustamaan Dexterin pimeää, hedonistista ja häijyä puolta (Dexterin sisäisessä dialogissa, samaan tapaan kuin kasvatti-isä Harry). Brianin ääni koettaa vakuutella Dexterille, kuka ja mitä tämä oikeasti on ja mitä tämä todella haluaa. Mutta Dexteriä ei voi manipuloida, pelotella eikä painostaa, ei edes veljen äänellä. Dexter valitsee tai jättää valitsematta. Ja koska Brian edustaa kaikkea sitä, mikä voi mennä lahjakkaan sarjamurhaajan kasvatuksessa pieleen - Huh, kuinka korni lause! -, Dexter ei halua sellaista elämäänsä.  

[Brianin hahmo on hyvä esimerkki siitä, kuinka hyvää tv-käsikirjoitus tekee tarinoille ja hahmoille silloin, kun tuotantotiimi on taitava. Dexterin veli saa esimerkiksi peitenimen, pätevän ammatin (joka ilmaisee hänen erityistä lahjakkuuttaan ja älykkyytään, toisin kuin kirjan tarinassa), sekä manipulatiivisesti kerrostuneita sosiaalisia suhteita. Filmatisointi luo myös Dexterin ja Brianin suhteelle sen ansaitseman kohtalokkuuden.]

Isänmurha (joskin välillinen), veljessurma...What next! Dexter ui syvällä freudilaisissa ja raamatullisissa tragedioissa.

Mihin targediaan ja kenen luo hänen yhteydenkaipuunsa hänet seuraavaksi ajaa...

* * *
 
The Foreverlost - Ville Valo
 
We'll never run out of moons to howl to
Between the shadow and shade of love...
I don't wanna die but I can't stay
Forever, the forever lost
Forever lost in you.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti